NyelvCsúcsminőségű műszeres felszereltség

TUDJON MEG TÖBBET

Szerződés valamennyi biztosítóval

TUDJON MEG TÖBBET

Csináltassa meg a megálmodott plasztikai korrekciókat kedvezményes áron!

TUDJON MEG TÖBBET

Orr plasztikai műtéte

Orrplasztika – Orrkorrekció (Rhinoplastika)

Az orr az arc domináns részét képezi, és bármely beavatkozás jelentős és gyakran visszafordíthatatlan arcváltozást okozhat. Annak érdekében, hogy a műtét a kívánt esztétikai eredményt hozza, természetes és harmonikus arc-kinézet mellett, részletes konzultáció szükséges a sebésszel. Az alkalmazott műtéti módszer és technika a páciens egyéni tényezőitől függnek, a legtöbb beavatkozás azonban az orrháti púp eltávolítását, az orrvég kissebbítését és szűkítését, az orrhossz rövidítését és az orrsövényferdülés korrekcióját foglalja magában. A korrekciós bevatkozás többségét az orr növekedésének befejeződését követően végzik (18 éves kor felett). Kivételt képeznek a működési rendellenességek kezelése, vagy a lélegzés javítása érdekében végzett beavatkozások. Kétféle műtéttípust különböztetünk meg:

  • Egyszerű korrekciós orrműtét – a puha részek és az orrvég megműtése
  • Összetett korrekciós orrműtét – a puha részek és az orrvég, valamint az orr csontos részeinek megműtését.

Műtéti előkészületek:

A műtét nem igényel különösebb előkészületeket, de a bőrön, valamint az orrnyálkahártyán nem mutatkozhat gyulladásos megbetegedés. A műtét előtti estén az orrot meg kell tisztítani, az orrszőrzetet ki kell szedni és az orrüreget ki kell öblíteni. A fokozott vérzés veszélye miatt a műtétet megelőző 3 hétben nem ajánljuk acetilszalicilsavat (pl. acetilszalicilsavat, aszpirint, anopyrint) tartalmazó orvosságok fogyasztását.

Eljárás:

A műtéti beavatkozás módja egyénileg tervezett, az adott állapotnak megfelelően. Rendszerint az orrnyíláson keresztül történik a beavatkozás, így a seb nem látható. Csak kivételes esetekben alkalmazunk bőrmetszést az orrnyílások között az orrvég korrekciója érdekében. A puha részek megműtése helyi érzéstelenítéssel történik, az átfogó orrplasztikánál azonban teljes altatás ajánlott. A műtét a bőr csontról és porcról való leválasztásával veszi kezdetét, egyszerű bemetszéssel. Majd az orrot a kívánt alakra formálják és a bőrt visszahúzzák a csontra. Az orr megerősítésére termoplasztikus sínt használunk, az orrlyukakba pedig tamponokat helyezünk az orrsövény stabilizálására.

Műtét utáni teendők:

Közvetlenül a műtét után a pácienst egy kórterembe viszik, megfigyelés céljából. Ha nincsenek komplikációk, a páciens 24 órával a műtét után hazamehet. A műtét fajtájától függően arcduzzanat léphet fel, az orr érzékenysége és fejfájás jelentkezhet. A műtétet követő 24 órában jót tehet az ágybanfekvés felpolcolt fejjel. Első nehézségként enyhe viszketés és szemkörüli duzzanat jelentkezik, amely két vagy három nap után éri el a tetőfokát. Hideg borogatás javasolt a duzzanat enyhítésére. A duzzanat két hét után eltűnik. Az első napokban orrvérzés is jelentekezik, amely az orr eldugulásának érzésével váltakozik. Utólagos ellenőrzésekre heti rendszerességgel kerül sor. Fontos az orrnyílás higiéniájának fenntartása (az orr hidrogén-peroxiddal való tisztítása és antibiotikumos krém alkalmazása), valamint az orr mechanikai sérülésének elkerülése. A sínt és a varratokat két héttel a műtét után távolítják el. 3 hét után meg lehet kezdeni az orrháton lévő bőr masszírozását és ellazítását. Az orr formálódása néhány héttől hat hónapig tart, végleges formáját fél év elteltével éri el.

Komplikációk:

Az utasítások betartása esetén nagyon ritkán jelentkeznek. Általában enyhe fájdalmakra, fennmaradó duzzanatra és fokozottabb vérzésre korlátozódnak. A műtét után helyenként csökkent érzékenység lép fel, amely azonban néhány hetet vagy hónapot követően spontán helyreáll.