NyelvCsúcsminőségű műszeres felszereltség

TUDJON MEG TÖBBET

Szerződés valamennyi biztosítóval

TUDJON MEG TÖBBET

Csináltassa meg a megálmodott plasztikai korrekciókat kedvezményes áron!

TUDJON MEG TÖBBET

Fül plasztikai műtéte

Fülplasztika – elálló fülműtét (Otoplasztika)

Az elálló fülcimpák aránylag gyakori esztétikai problémát jelentenek. A műtét a probléma lényegi megoldásának egyedüli módja (a fülcimpa és a fej által bezárt szög csökkentése), ami így helyrehozza ezt a deformációt. A legmegfelelőbb kor az iskolakezdés előtti életkor, mert ezzel általában megkíméljük a kis pácienseket az osztálytársaik csipkelődésétől és megkönnyítjük a beilleszkedésüket a társaságba. A fülműtétet felnőtt pácienseknél is végezzük. A gyerekek esetében azonban a porc puhább, gyengédebb és rugalmasabb mint a felnőttek esetében, ezért könnyebben formázható, és jobb az elért végeredmény.

Műtéti előkészületek:

 

A műtét nem igényel különösebb előkészületeket kivéve hajmosást a műtét előtt. Hosszú haj esetében azt fel kell fogni, esetleg gumikat és kis műanyag csatokat hozhat magával a páciens. Fontos, hogy a gyerek (páciens) a műtét előtt egészséges legyen, legalább 14 nap teljen el az antibiotikum használatától. A fokozott vérzés veszélye miatt a műtétet megelőző 3 hétben nem ajánljuk az acetilszalicilsavat (pl. acetilszalicilsavat, aszpirint, anopyrint) tartalmazó orvosságok fogyasztását.

Eljárás:

 

A műtét helyi érzéstelenítéssel történik. Egy, két, vagy legfeljebb három óráig tart a deformitás típusától függően. A sebész a klienssel (szülőkkel) való egyeztetést alapján kiválasztja a megfelelő sebészeti eljárást azaz a porc formálását és varatokkal történő rögzítést, vagy szükség esetén kivesz a fülcimpa porcból – redukálja, hogy így könnyebben a fejhez idomítsa azt. A porchoz való hozzáférés elölről és hátulról is lehetséges, általában a fülcimpa hátsó oldalán keresztül történik úgy, hogy néhány centiméteres vágást ejtünk rajta, eltávolítjuk a bőrfelesleget és felfedjük a porcot, majd a műtét további része a klienssel történő megállapodás szerint zajlik. A sebet felszívódó varratokkal látjuk el, amelyek 7–14 nap alatt felszívódnak. A műtétet követően a fejre elasztikus kötszer kerül, amely megvédi a sebet a lehetséges fertőzéstől, és a fülcimpákat is rögzíti a kívánt helyzetben.

Műtét utáni teendők:

 

Alapos megfigyelést követően a páciens már néhány órával a műtét után elhagyhatja az egyészségügyi intézményt. Az első átkötés 7 nappal később történik. Láz, fájdalom, a kötés átvérzése esetén azonnal fel kell keresni a sebészt. A második átkötés 14 nappal később történik. A harmadik héten a kötszert levesszük, és a kliens 3 hónapon keresztül fejpántot használ éjszakára (ennek az oka, hogy elkerüljük a fülcimpa alvás közben történő akaratlan mozgásait, az alakja és az elhelyezkedése változását a szilárd heg kialakulásig, ami kb. 3 hónap), addig minden nap 24 órán keresztül viseli. A kötszer eltávolítását követően párlófű borogatást alkalmazunk.

Komplikációk:

Nagyon ritkán jelentkeznek. Enyhe műtét utáni fájdalomra és a kötés átvérzésére korlátozódnak. A seb begyulladása, a kötszerre mutatott intolerancia a fülcimpa formájának elváltozásával csak szórványosan jelentkezik.