NyelvCsúcsminőségű műszeres felszereltség

TUDJON MEG TÖBBET

Szerződés valamennyi biztosítóval

TUDJON MEG TÖBBET

Csináltassa meg a megálmodott plasztikai korrekciókat kedvezményes áron!

TUDJON MEG TÖBBET

Szemhéj plasztikai műtéte

Szemhéjplasztika (Blepharoplasztika)

A szemhéj az arc leghangsúlyosabb része, ahol a bőr biológiai öregedése leghamarabb észerevehető. Az egyéni, gyakran öröklött hajlamtól függően a „fáradt, beesett és ráncos szemekkel” már fiatalabb korú személyeknél is találkozhatunk. Az esztétikai problémák oka a pácienseknél a legtöbb esetben nem csak a bőrfelesleg és a ráncosodás, de zsírréteg jelenléte is hozzájárul az említett fáradt hatásnak. A szemhéjműtét (Blepharoplasztika) az esztétikai és plasztikai sebészeten belül a leggyakoribb műtétek egyike. Az alsó és felső szemhéjakon kialakult bőrfelesleg eltávolításáról van szó, esetenként az alsó szemhéjakon kialakult zsírréteggel, és megereszkedett izomzattal együtt. A műtét célja a bőrfelesleg eltávolítása, esetlegesen a zsírfelesleggel vagy izomfelesleggel együtt.

Műtéti előkészületek:

 

A műtét nem igényel különösebb előkészületeket. A műtét előtt egy nappal ne használjunk krémet vagy alapozót. A műtét napján a bőrt zsírtalanítani kell. A fokozott vérzés veszélye miatt a műtétet megelőző 3 hétben nem ajánljuk az acetilszalicilsavat (pl. acetilszalicilsavat, aszpirint, anopyrint) tartalmazó orvosságok fogyasztását. A páciensnek érdemes sötét szemüveg hozni magával.

Eljárás:

 

A műtéti beavatkozás módja egyénileg tervezett, az adott állapot szerint. Helyi érzéstelenítés mellett végezzük, háton fekve. A műtét során eltávolítjuk az előre bejelölt bőrfelesleget, és ha szükséges, a zsírfelesleget vagy izomfelesleget. A műtétet a szemhéj bőrének bevarrásával és elasztikus kötszer, vagy jeges, gél töltésű borogatás felhelyezésével fejezik be a sebész megítélése alapján. Ezeket nyomban a beavatkozást követően alkalmazzák, hogy enyhíték a duzzanatot és csökkentsék a fájdalmat. A vágást a felső és alsó szemhéjon is a természetes vonalak mentén ejtjuk a bőrön, ezért a hegek a műtét után szinte láthatatlanok.

Műtét utáni teendők:

 

Alapos megfigyelést követően a páciens már néhány órával a műtét után, vagy másnap elhagyhatja az egyészségügyi intézményt. A műtétet követően számolni kell véraláfutásokkal és duzzanatokkal, amelyek általában 14 napon belül eltűnnek. Közvetlenül a műtét után (24 órán belül) hideg borogatás ajánlott. Később szemkenőcsöt kenegetünk a kötőhártyazsákba, és párlófű borogatást alkalmazhatunk. A varratokat 5–6 nap után távolítjuk el (ezután újra lehet alapozót és kontaktlencséket is használni). Ebben az időszakban ajánlott például a számítógép használatának korlátozása.

Komplikációk:

Nagyon ritkán jelentkeznek. Enyhe műtét utáni fájdalomra, tartós duzzanatra és fokozotabb vérzésre korlátozódnak. A duzzanat okozhat átmenetileg túlzott könnyezést, az alsó szemhéj feszülését és kidudorodását.