Méhszájseb konizációs műtéte

A konizáció egy diagnosztikai és terápiás módszer, amely a méhnyak rendellenességeinek megállapítására és kezelésére szolgál. Conous biopszia néven is ismert. A beavatkozást a méhnyakból vett onkocitológiai minta gyanús vagy patológiás eredménye esetén végzik el, esetleg a méhnyak plasztikai módosítására is alkalmazzák. A beavatkozás lényege, hogy szikével vagy elektromos hurokkal eltávolítják a méhnyak beteg részét.

A konizáció típusai:

  • Lézeres – az elváltozott szövet lézer hatására eltűnik (elpárolog).
  • Excízió magas frekvenciájú elektromos hurokkal – LEEP módszer – az elváltozott szövetet egy kis „dróthurok” távolítja el. A vágás során olyan energia kerül felhasználásra, amelynek a hőmérséklete nem károsítja a méhnyakat. Ma ez a leggyakrabban használt módszer. E módszer olyan nők számára javasolt, akik a jövőben még szeretnének teherbe esni.
  • Konizáció késsel – szikével – kizárólag akkor végezzük, ha a sérült szövet magasan benyúlik a méhcsatornába. Ez a módszer nem használható, ha a páciens a jövőben teherbe kíván esni. A páciens a beavatkozás után néhány napig a kórházban marad.
  • Krioterápia – az elváltozott szövetet lefagyasztjuk, majd eltávolítjuk. Ez a módszer azonban hosszú gyógyulási folyamattal jár, ezért csak kivételes esetekben alkalmazzuk.

Műtéti előkészületek:

A műtét nem igényel különösebb előkészületeket. A műtétet teljes altatásban végezzük, ebben az esetben szükséges a műtét előtti kivizsgálás. A fokozott vérzés veszélye végett a műtétet megelőző 3 hétben nem ajánljuk az acetilszalicilsavat (pl. acetilszalicilsavat, aszpirint, anopyrint) tartalmazó orvosságok fogyasztását. A hormonális fogamzásgátlást 2–3 héttel a beavatkozás előtt meg kell szakítani, hogy csökkenjen a posztoperatív tromboembóliás betegség kialakulásának kockázata. A műtét napján a páciens 6 órával a műtét előtt nem ehet és nem ihat.

Eljárás:

A műtét teljes altatás alatt megy végbe, nagyjából 13 perc alatt. A nemi szervek fertőtlenítése után a LEEP hurok segítségével (lapos, gomba formájú eszköz, amely elektromos árammal vág) eltávolítják a méhnyak egy kisebb részét, amelyet szövettani vizsgálatra küldenek. A méhnyakból egy speciális küretkanállal vesznek mintát, a vérzést pedig elektroagulációs eszközzel (speciális eszköz a vérzés elállítására) állítják el. Az eljárás után a méhnyakat szükség esetén felszívódó varratokkal plasztikázzák.

Műtét utáni teendők:

Alapos megfigyelést követően a páciens már néhány órával a műtét után elhagyhatja az egészségügyi intézményt. Az otthoni gyógyulás megkezdése előtt a pácienst tájékoztatjuk az egészségügyi állapotáról, és a sebészével egyeztetik a következő vizsgálat időpontját. A beavatkozás után ajánlott betartani a pihenési időt, elkerülni a nehéz súlyok emelését, fürdés helyett ajánlott zuhanyozást választani, valamint elkerülni az olyan magatartást, amely fokozott vérzéshez vagy fertőzés kialakulásához vezethet (nem ajánlott a menstruációs tamponok használata, sem a hüvelyöblítés és legalább 3-4 hétig ajánlott elkerülni a nemi érintkezést). A munkaképtelenség körülbelül két hétig tart.

Komplikációk:

Nagyon ritkák. A műtét utáni komplikációk közé tartozik a vérzés. A méhnyak szövete speciális, mintegy szivacsos szerkezetű szövet, amelyben az erek gyógyulása kissé másképp megy végbe, mint más szervek lágyszöveteiben. Épp ezért az orvosok óvatosságra intenek a posztoperációs időszakban, és a pácienseket felkészítik az ilyen lehetséges komplikációkra.

Vélemény, hozzászólás?