Egészségügyi küret

Kürettázs – kaparás, talán a leggyakoribb diagnosztikai és gyógyászati beavatkozás a méhnyakban és a méhüregben. A diagnosztikai kürettázsnál a nyálkahártya egy részét kinyerjük szövettani vizsgálatra, amely megvilágítja pl. a megmagyarázhatatlan vérzés okát. Amikor az egyik mintát a méhnyakból a másikat pedig a méhüregből vesszük, azt frakcionált kürettázsnak nevezzük.

Műtéti előkészületek:

A műtét nem igényel különösebb előkészületeket. A műtétet teljes altatásban végezzük, ebben az esetben szükséges a műtét előtti kivizsgálás. A műtét előtt figyelmet kell szentelni a műtéti terület higiéniájára, javasoljuk a külső nemi szervek szőrzetének a leborotválását. A fokozott vérzés veszélye végett a műtétet megelőző 3 hétben nem ajánljuk az acetilszalicilsavat (pl. acetilszalicilsavat, aszpirint, anopyrint) tartalmazó orvosságok fogyasztását. A műtét napján a páciens 6 órával a műtét előtt nem ehet és nem ihat.

Eljárás:

Az egész folyamat rövid, teljes altatás alatt megy végbe, nagyjából 15 perc alatt. A nemi szervek és a hüvely fertőtlenítése után egy fémeszközzel (dilatátor) kitágítjuk (dilatáció) a méhnyakat. A méhnyálkahártyát egy vékony eszközzel, a küretkanállal távolítjuk el, és az így szerzett mintát szövettani vizsgálatra küldjük. Pozitív eredmény esetén a páciensnek további kezeléseket fogunk javasolni.

Műtét utáni teendők:

Alapos megfigyelést követően a páciens már néhány órával a műtét után elhagyhatja az egészségügyi intézményt. Az otthoni gyógyulás megkezdése előtt a pácienst tájékoztatjuk az egészségügyi állapotáról, és a sebészével egyeztetik a következő vizsgálat időpontját. A beavatkozás után ajánlott betartani a pihenési időt, elkerülni a nehéz súlyok emelését, fürdés helyett ajánlott zuhanyozást választani, valamint elkerülni az olyan magatartást, amely fokozott vérzéshez vagy fertőzés kialakulásához vezethet (nem ajánlott a menstruációs tamponok használata, sem a hüvelyöblítés és legalább 3-4 hétig ajánlott elkerülni a nemi érintkezést).

Komplikációk:

Az általános, bármilyen műtétnél előforduló komplikációk közé tartozik a műtét alatti és utáni vérzés, fertőzés, a seb szétrepedése, a seb elhúzódó gyógyulása, hipertrófiás esetleg keloid hegek kialakulása, allergiás reakció a fertőtlenítő oldatra, gyógyszerekre, vagy a kellékekre. A kürettázs az egyszerűbb ginekológiai beavatkozások közé tartozik, viszont megvannak a kockázatai is (pl. méhfal-perforáció, a szomszédos szervek, idegek vagy erek megsértése). Ugyanakkor ritka az ilyen komplikációk előfordulása.

Vélemény, hozzászólás?