NyelvCsúcsminőségű műszeres felszereltség

TUDJON MEG TÖBBET

Szerződés valamennyi biztosítóval

TUDJON MEG TÖBBET

Csináltassa meg a megálmodott plasztikai korrekciókat kedvezményes áron!

TUDJON MEG TÖBBET

Keresztszalag plasztika

Keresztszalag plasztika

A térdízület a legnagyobb és legösszetettebb ízület az emberi szervezetben. A működése négy ínszalagon és néhány ínen alapul. A térd oldalsó részein két ínszalag található: a belső és külső oldalsó ínszalag, és van két keresztszalag a térd közepén: az elülső és hátsó keresztszalag. Az elülső keresztszalag a térdkalács elülső részét köti össze a combcsont hátsó részével, így megakadályozza a sípcsont előrecsúszását. Az elülső keresztszalag sérülésének leggyakoribb forrása a térdet érő egyenes ütés, ami sportolás esetén megtörténhet, különösen a labdarúgás során, síelés során bekövetkező elesésnél, kosárlabdázáskor vagy röplabdázás során. Sérüléskor a páciens hallható kattanás mellett térdficamot tapasztal.

Műtéti előkészületek:

A műtét nem igényel különösebb előkészületeket. A műtét napján fokozott figyelmet kell szentelni a műtéti terület higiéniájára. A fokozott vérzés veszélye végett a műtétet megelőző 3 hétben nem ajánljuk az acetilszalicilsavat (pl. acetilszalicilsavat, aszpirint, anopyrint) tartalmazó orvosságok fogyasztását. A műtét napján a páciens 6 órával a műtét előtt nem ehet és nem ihat, és a műtét előtti kivizsgálás eredményeivel érkezik.

Eljárás:

A műtétet teljes altatásban végezzük. A keresztszalag-plasztikával kapcsolatos döntést befolyásolja a károsodás mértéke (a teljes ínszalag elszakadása), az instabil klinikai állapot, a páciens nehézségei és fizikai szükségletei. Manapság két fő módszer létezik a keresztszalag-plasztikára.

  1. Térdkalács alatti ín – patellaín – BTB

Ennél a műtéti technikánál eltávolítjuk a térdkalács alatti ín két csontblokkal ellátott szakaszának középső részét. Az egyik csontblokkot a térdkalácsból (patella) a másikat a sípcsontból (tibia) vesszük. A 10 cm hosszú és 9 mm széles índarab eltávolítása után a csontblokkok helyét kijavítjuk. Ezt a kiemelt índarabot vezetjük be a térdbe az elülső keresztszalag eredeti helyére, és ezt követően szilárdan rögzítjük a térdben. Idővel a szövetek újjáépülnek és rögzülnek a csontokhoz. Így körülbelül 6 hónap után az elszakadt ínszalag szinte teljes értékű pótléka jön létre.

  1. HAMSTRING – STGR technika

Ennél a műtéti technikánál 2 ínt távolítanak el a combhajlító izmok csoportjából – hamstring. Egyik ínt a m. semitendinosus izomból és a másikat a m. gracilis izomból. Az STGR rövidítés – (SemiTendinosus GRacilis). Az előkészített ínakat a térdbe artroszkópos ellenőrzés mellett vezetik be az elülső keresztszalag eredeti helyére, a sípcsontban és a combcsontban előfúrt csontcsatornákon keresztül. Ezt követően felszívódó csavarokkal vagy speciális csapokkal rögzítik a térdben. Idővel a szövetek újjáépülnek és rögzülnek a csontokhoz. Így körülbelül 6 hónap után az elszakadt ínszalag szinte teljes értékű pótléka jön létre.

Műtét utáni teendők:

Alapos megfigyelést követően a páciens elhagyhatja az egészségügyi intézményt. Az otthoni lábadozás megkezdése előtt a pácienst tájékozatják az egészségügyi állapotáról, és a kezelőorvosával egyeztetik az átkötés időpontját (általában a műtétet követő napon). Az első vizsgálatot követően (általában a műtét után a 8–10. napon) eltávolítjuk a varratokat és ellenőrizzük a műtéti sebet. Ez időszak alatt a megműtött végtaghoz mankót használunk. Mozgáshoz és alváshoz műtét utáni merevítő szükséges. A megműtött térdet érdemes hűteni. Általában 6 hét elteltével megkezdjük a műtött térd teljes mértékű mozgatását, amennyiben a sebész másként nem határhoz. A merevítő használatával a 10–14. napon lehet felhagyni. A mankók használata 3–4 héten keresztül szükséges. Ezt követően a megműtött végtagot könnyed sétával terheljük. A teljes sportterhelés a műtét utáni 6–7. hónapban engedélyezett.

Komplikációk:

Mint valamennyi műtét, a keresztszalag plasztika is magával von bizonyos kockázatokat. Ide sorolhatjuk a seb, az átültetett inak, a térd fertőzését, a műtéti seb vérzését, az átültetett inak átszakadását, a térd mozgásának korlátozását (küklopsz jelenség), a bőr érzéketlenné válását egyes területeken, nem megfelelő plasztikát, csontritkulást (Sudeck-féle osteodystrophia). A világban kimutatott statisztikák azt mutatják, hogy a komplikációk előfordulása 5–10 %-os.