NyelvCsúcsminőségű műszeres felszereltség

TUDJON MEG TÖBBET

Szerződés valamennyi biztosítóval

TUDJON MEG TÖBBET

Csináltassa meg a megálmodott plasztikai korrekciókat kedvezményes áron!

TUDJON MEG TÖBBET

Kalapácsujj műtét

Kalapácsujj műtét

A kalapácsújj (digitus hammatus) a láb gyakori deformitása. A nagylábujj és a többi lábujj kisízületi deformitásai főként a nők körében gyakoriak, de találkozhatunk velük a férfiak esetében is. Több tényező is kiválthatja. A deformitások kialakulásában a legnagyobb részben a lábbeli alakja játszik szerepet – keskeny orr és magas sarok, ami a lábboltozat és az egyes ízületek túlterheléséhez, a láb kisizmai és a sípcsontkörüli izmok rövidüléséhez vezet. Általánosságban véve ezek a deformitások a láb első részének átfogó statikus deformitásai csoportjába tartoznak, és nem csak kozmetikai, de egészségügyi problémát is jelentenek. Gyakran jelentkezik fájdalom, véraláfutás és gyulladás a kisízületek kiálló csontjain és a lábfej elülső részének alsó felületén.

Műtéti előkészületek:

A műtét nem igényel különösebb előkészületeket. A műtétet általában helyi érzéstelenítéssel vagy teljes altatásban végezzük, ebben az esetben szükséges a műtét előtti kivizsgálás. A fokozott vérzés veszélye végett a műtétet megelőző 3 hétben nem ajánljuk az acetilszalicilsavat (pl. acetilszalicilsavat, aszpirint, anopyrint) tartalmazó orvosságok fogyasztását. A műtét napján a páciens 6 órával a műtét előtt nem ehet és nem ihat.

Eljárás:

A műtéti kezelés célja az egyes deformitások javítása úgy, hogy biztosítjuk a nagyujj és a lábujjak tartósan megfelelő elhelyezkedését, és ezáltal megszabadítjuk a cipő nyomásától és a fájdalomtól. Általánosságban véve olyan műtéti beavatkozásokról van szó, amikor kis bőrbemetszéseken keresztül a lábközépcsontokon vagy a nagyujjon és a többi ujjpercen csontvésést végzünk (oszteotómia), majd ezután az elhelyezkedés kiigazítása, valamint a deformitás kijavítása és fémcsavarral történő rögzítése következik. A fém biztosítja a megfelelő elhelyezkedést mindaddig, amíg az egyes csontok beforrnak.

Műtét utáni teendők:

A fájdalomérzet a műtét után egyéni jellegű. A műtött láb felemelt helyzetben tartása és hűtése a legtöbb esetben hozzájárul a kellemetlenségek enyhítéséhez. Alapos megfigyelést követően a páciens már néhány órával a műtét után elhagyhatja az egészségügyi intézményt. Az otthoni gyógyulás megkezdése előtt a pácienst tájékoztatjuk az egészségügyi állapotáról, és a sebésszel egyeztetik az átkötés időpontját (általában a műtétet követő napon), valamint a varratok eltávolításának időpontját (általában a műtétet követő 10–12. napon). A műtétet követően speciális cipőt kell viselni és 4–6 héten keresztül így kell terhelni a lábat. Amennyiben a lábdeformitás műtétje során nem kerül sor beavatkozásra a lábközépcsontokon, a lábat nem kell felemelni, és speciális cipő sem szükséges. A csont beforrását követően a járás újratanítása és egyéni nyújtó program következik. A teljes terhelésre a műtétet követően 6–8 hét elteltével kerülhet sor.

Komplikációk:

Általában a komplikációk kialakulásának valószínűsége egyenesen arányos a kockázati tényezők jelenlétével (pl. előhaladott kor, diabetes mellitus, érelmeszesedés, szív- és tüdőbetegségek, helytelen életvitel, túlsúly, dohányzás, a műtét komolysága). Ennél a műtétnél fellépő komplikációk közé a műtét alatti és utáni vérzés tartozik, fertőzés, a seb szétrepedése, a seb elhúzódó gyógyulása, hipertrófiás esetleg keloid hegek kialakulása, allergiás reakció a fertőzésre, gyógyszerekre, vagy a kellékekre. Fellépésének valószínűsége kicsi, de nem lehet tejesen kizárni.