NyelvCsúcsminőségű műszeres felszereltség

TUDJON MEG TÖBBET

Szerződés valamennyi biztosítóval

TUDJON MEG TÖBBET

Csináltassa meg a megálmodott plasztikai korrekciókat kedvezményes áron!

TUDJON MEG TÖBBET

Bütyök műtét

Hallux valgus (kifelé hajló nagylábujj)

A hallux valgus, kifelé hajló nagylábujj néven ismert betegség, a lábujjak elterjedt deformációja, amelyet gyakran kísérnek egyéb kapcsolódó lábdeformitások. A deformitás genetikai alapon jön létre és nem megfelelő lábbeli, túlterhelés vagy balesetek következtében súlyosbodik. A hallux valgus szinte minden alkalommal egyéb lábrendellenességekkel társul: a láb harántboltozatának sérülése, az első lábközépcsont-fej megnagyobbodása, a nagylábujj belső forgása. A betegség főként 40 év feletti nőket sújtja, kivételesen fiatalabb korúaknál is előfordul. A páciensek legfeljebb 15 %-át alkotják a férfiak.

Kinek a számára megfelelő a műtét

A sebészeti beavatkozáshoz olyan esetekben folyamodunk, amikor a hallux fájdalmat és kapcsolódó problémákat okoz a páciensnek járás közben. Ezek a gyulladásos folyamatok és duzzanatok miatt alakulhatnak ki, a nagylábujjra ható megnövekedett nyomás következtében, vagy mert a cipőhöz súrlódik. Ugyanakkor a haluxban szenvedő páciensek számára a megfelelő lábbeli gyakran elérhetetlen, mivel a lábuk annyira megnő, hogy lehetetlen kellően megfelelően széles cipőt viselniük. A hallux további egészségügyi problémákat is kiválthat, például az izületi gyulladás vagy a kalapácsujj kialakulása, amikor a nagylábujj elnyomja a második lábujjat a többi lábujj felé, ami további kellemetlen következményekkel is járhat.

Műtéti előkészületek:

A hallux miatt végzett műtétet különböző módon lehet végrehajtani, nagyobb vagy kisebb beavatkozást igényelhet, a betegség stádiumától és a lábfej károsodásától (deformitásától) függően. A műtétet általában helyi érzéstelenítéssel vagy teljes altatásban végezzük; ebben az esetben szükséges a műtét előtti kivizsgálás. A fokozott vérzés veszélye végett a műtétet megelőző 3 hétben nem ajánljuk az acetilszalicilsavat (pl. acetilszalicilsavat, aszpirint, anopyrint) tartalmazó orvosságok fogyasztását. A műtét napján a páciens 6 órával a műtét előtt nem ehet és nem ihat.

Eljárás:

A sebészi kezelés típusa a betegség súlyosságától és a degeneratív elváltozások meglététől vagy hiányától függ. A kismértékű hallux esetén elegendő a kinövést eltávolítani a lábon a deformitás feletti kis vágáson keresztül. Szükség esetén a szövetek egy részét át lehet úgy helyezni, hogy a nagylábujj kiegyenesedjen és helyreálljon a lábizomzat egyensúlya. A betegség előrehaladottabb stádiumában a sérült lábrészek átépítése szükséges. Ez a puha részek, például az izmok, szövetek vagy inak kívánt pozícióba való áthelyezésével valósul meg, amelyet ezután csavarok, drótok vagy sínek segítségével rögzítünk a megfelelő gyógyulás érdekében. A műtét célja, hogy enyhítsen a páciens fájdalmán, megakadályozza a megbetegedés elterjedését valamint a további deformitásokat illetve kapcsolódó egészségügyi komplikációkat, és nem utolsó sorban, hogy helyreállítsa a lábfej esztétikus megjelenését.

Műtét utáni teendők:

Alapos megfigyelést követően a páciens már néhány órával a műtét után elhagyhatja az egészségügyi intézményt. Az otthoni lábadozás megkezdése előtt a pácienst tájékozatják az egészségügyi állapotáról, és a sebésszel egyeztetik, hogy mikor lesz a következő orvosi vizsgálat (általában a műtétet követő napon). Közvetlenül a műtét után a páciens érezhet fájdalmat, és a beavatkozás helyén duzzanatok is kialakulhatnak. A fájdalmat és a duzzanatot is enyhíti a műtött végtag felemelt helyzetben történő rögzítése. A műtétet követően a lábfejet 4–6 héten keresztül sínnel rögzítik, vagy speciális cipő viselésével tehermentesítik a lábközépcsontokat. A műtött lábat nem szabad terhelni, amíg a lábfej új elhelyezkedése nem stabilizálódik.

Csak ezt az időszakot követően kezdődik a rehabilitáció, melynek során fokozatosan növeljük a lábfejre gyakorolt nyomást. A rehabilitáció célja a mozgékonyság visszaállítása és az izomzat megerősítése, amely a láb csontjait helyes pozícióban tartja. A legtöbb esetben a lábfej működése 2 hónappal a beavatkozást követően helyreáll.

Komplikációk:

Az utasítások betartása mellett nagyon ritkán fordulnak elő. Általában enyhe fájdalomérzetre, fennálló duzzanatokra, fokozott vérzésre, a seb begyulladására vagy varratszálak kilökődésére korlátozódnak. A hallux műtéti kezelése hosszantartó hatást biztosít. Genetikai hajlam esetén a műtét után érdemes elkerülni a szűk és magassarkú cipők viselését, hogy a betegség ne alakuljon ki újra.