NyelvCsúcsminőségű műszeres felszereltség

TUDJON MEG TÖBBET

Szerződés valamennyi biztosítóval

TUDJON MEG TÖBBET

Csináltassa meg a megálmodott plasztikai korrekciókat kedvezményes áron!

TUDJON MEG TÖBBET

Hasfal plasztikai műtéte

Abdominoplasztika (hasplasztika)

A túlzottan megereszkedett (lógó) has a leggyakrabban nagy fogyást vagy súlyvesztést követően mutatkozik. Gyakran nem csak esztétikai, hanem higiéniai problémát is jelent. A nők esetében általában terhesség után, vagy hirtelen súlycsökkenés következtében alakul ki, amikor a gyakran striákkal károsodott, bőr alatti zsírt tartalmazó bőr, nem húzódik vissza és feleslegben marad. Ezt az állapotot gyakran kíséri a hasfalmeglazulása és az egyenes hasizmok szétválása (diastasis), amely a „kiálló” vagy a „lógó” hasat okozza. Az hasplasztika célja a felesleges bőr és a bőr alatti zsír csökkentése, esetlegesen a diastasis és a jelenlévő striák (bőrrepedések, amelyek a túlzottan gyors súlynövekedés következtében jönnek létre) megszüntetése, a megereszkedett hasfal megerősítése, alakkorrekciója. A megereszkedés mértékétől függően és a klinikai leletek alapján a sebész egy kezelési tervet dolgoz ki (teljes abdominoplasztika, miniabdominoplasztika, fordított abdominoplasztika stb.) A műtéttel kapcsolatos mérlegelés során a következő tényeket kell tudomásul venni: a) ez egy komoly és nagy műtét, b) a műtét után az alhason nagy hegek maradnak a csípőlapátok között a szeméremszőrzet tájékán. Ezért az abdominoplasztika méginkább megköveteli a pácienstől az együttműködést és az orvos utasításainak szigorú betartását a műtét utáni időszakban.

Műtéti előkészületek:

 

A bőrön nem mutatkozhatnak gyulladásos megbetegedés jelei. A műtét előtti estén a bőrt zsírtalanítani kell, és a szeméremdomb szőrzetét le kell borotválni. A fokozott vérzés veszélye miatt a műtétet megelőző 3 hétben nem ajánljuk az acetilszalicilsavat (pl. acetilszalicilsavat, aszpirint, anopyrint) tartalmazó orvosságok fogyasztását. Orfarinnal történő kezelés esetén javasoljuk a műtét előtt 10 nappal az áttérést a kis molekulatömegű heparinra (pl. Fraxiparine 0,3-0,4 s.c.) A műtét napján a páciens a műtét előtt 6 órával nem ehet, nem ihat, és a műtét előtti kivizsgálás eredményeivel kell megérkeznie.

Eljárás:

A műtétet teljes altatás mellett végezzük antibiotikumos fedésben. A műtét a terjedelemtől függően 2 – 3 órán keresztül tart. A vágás vonala az alhason az ún. bikinitájékon helyezkedik el, amelyet elfed az alsónemű. A bőrt és a bőr alatti zsírt egészen a bordaívig leválasztjuk az izomról, és szükség esetén izomréteg-plasztikázással megerősítjük az elülső hasfalat. A köldököt kivágjuk az eredeti helyről és az új helyre varrjuk. A bőrfelesleget a zsírral együtt eltávolítjuk, és a sebet összevarjuk. A vér bevágáskörnyéki felhalmozódásának megelőzésére ún. Redon drént teszünk be, hogy ne alakuljon ki véraláfutás (vérrög). A műtét befejezésekor, miután a sebet sterilen átkötöttük, rugalmas elasztikus fehérneműt (haskötőt) teszünk rá, hogy a különválasztott bőr és zsírszövet az izmokhoz tapadjon.

Műtét utáni teendők:

Komplikációmentes gyógyulás esetén a páciens sebét 48 óran belül átkötik, a Redon drént eltávolítják (a vérmennyiségtől függően), és egy speciális, rugalmas kötést (haskötőt) helyeznek fel, amelyet 4-6 héten keresztül folyamatosan viselni kell, a zuhanyozás kivételével, ami az ötödik naptól lehetséges. A páciens azonban kádban nem fürödhet a varratok eltávolításáig. A varratok eltávolítására a tizennegyedik napon kerül sor. A páciens szükség esetén hagyományos módon kimoshatja a kötést. A páciens a műtétet követően egy héttel térhet vissza a mindennapos fizikai tevékenységekhez. Teljes terhelésre a műtétet követően csak két hónap elteltével van lehetőség. A fenti lépések a műtét utáni általános folyamatot írják le. A felépülés azonban egyéni folyamat, és minden egyén esetében a szervezet gyógyulási képességétől, valamint a páciens lelkiismeretességétől függ.

Komplikaciók:

Mivel nagy kiterjedésű sebészeti beavatkozásról van szó, a komplikációk kialakulásának nagyobb a kockázata. Általában azonban ezek a műtét utáni fájdalomra, vérömlenyekre és duzzadásra korlátozódnak. Néha a műtét után helyenként csökkent érzékenység mutatkozik, ami azonban néhány hét esetleg hónap elteltével magától helyreáll. A seb gyulladása, nekrózis, pszeudociszta, a köldök aszimmetriája, varrófonállal szembeni intolerancia és hipertrófiás, keloid hegek kialakulása csak ritkán jelentkezik. A sebészeti beavatkozás megnöveli az embólia kockázatát.