NyelvCsúcsminőségű műszeres felszereltség

TUDJON MEG TÖBBET

Szerződés valamennyi biztosítóval

TUDJON MEG TÖBBET

Csináltassa meg a megálmodott plasztikai korrekciókat kedvezményes áron!

TUDJON MEG TÖBBET

Mell plasztikai műtéte

Laparoszkópos vakbélműtét

A vakbél – féregnyúlvány (appendix), a vastagbél felső részén elhelyezkedő féregnyúlvány, amely általában a hasüreg jobb oldalán található. A vakbélgyulladás az akut hasi megbetegedések közé tartozik. Ezzel a szóhasználattal az olyan hasüregi megbetegedéseket jelölünk, amelyek hirtelen alakulnak ki, és az a jellemzőjük, hogy ha nem kezeljük őket sürgősen, akár a páciens halálát is okozhatják. A vakbélgyulladás lehet akut, de akár krónikus (hosszantartó ismételt irritáció) is. A krónikus vakbélgyulladás esetén határozottan a laparoszkópos vakbélműtétet (az appendix eltávolítását) ajánljuk, nem csak kozmetikai megfontolásokból, hanem mert így egyértelműen jobban felül lehet vizsgálni a hasüreget és a kismedencét is.

Műtéti előkészületek:

A műtét nem igényel különösebb előkészületeket. A műtét napján fokozott figyelmet kell szentelni a műtéti terület higiéniájára, a műtéti területet szükség esetén alaposan le kell borotválni. A fokozott vérzés veszélye végett a műtétet megelőző 3 hétben nem ajánljuk az acetilszalicilsavat (pl. acetilszalicilsavat, aszpirint, anopyrint) tartalmazó orvosságok fogyasztását. A műtét napján a páciens 6 órával a műtét előtt nem ehet és nem ihat, és a műtét előtti kivizsgálás eredményeivel érkezik.

Eljárás:

A műtét alatt a páciens a hátán fekszik. A köldök feletti seben keresztül tű segítségével először szén-dioxidot vezetünk a hasüregbe. Ezt követően egy speciális kamerát vezetünk be, és további két 5–12 mm-es vágáson keresztül pedig speciális eszközöket, amelyek segítségével megkeressük az appendixet, ezután szikével megszakítjuk a vérellátását, kapoccsal lezárjuk és eltávolítjuk. A műtét alatt bekövetkezhet olyan helyzet, ami miatt a műtét nyílt műtétté változik – például ha a műtéti terület átláthatatlan, kiterjedt összenövések vagy olyan lelet miatt, amelyet nem lehet laparoszkóppal kezelni.

Műtét utáni teendők:

Közvetlenül a műtét után a pácienst a szobára viszik, és néhány órán keresztül intravénásan kaphat folyadékot és fájdalomcsillapító gyógyszert. A műtétet követő 2-3 órában folyékony ételt fogyaszthat (amennyiben az altatás következtében hányásra való kényszer nem jelentkezik – egyéni jellegű). Az ezt követő napokban visszatérhet az áltolános étkezési szokásaihoz. Komplikációk nélkül a páciens a műtétet követő 24 órán belül haza mehet. Az otthoni lábadozás megkezdése előtt a pácienst tájékozatják az egészségügyi állapotáról, és a sebésszel egyeztetik, hogy mikor lesz a következő orvosi vizsgálat (általában a műtétet követő napon), valamint a varratok eltávolításának időpontját (általában a műtétet követő 7–10. napon). A seb zavartalan gyógyulása érdekében ajánlott néhány napon keresztül a nagyob erőfeszítések elkerülése. Az átfogó gyógyulás érdekében javasolt a fürdéssel és a zuhanyzással óvatosnak lenni, hogy néhány napig a sebet ne érje víz. A munkaképtelenség időtartamának hossza egyéni, általában 2 – 3 hétig tart.

Komplikációk:

A komplikációk felléptének aránya alacsony, de teljesen nem kizárható. Felléphet vérzés, fertőzés, a seb környékén vagy a hasüregben kialakuló gennyesedés (ami a seb fokozott érzékenységével és lázzal járhat) keloid hegek, összenövések kialakulása. Egyéb szervek akaratlan megsértése miatt esetleg újabb műtétre lehet szükség.