NyelvCsúcsminőségű műszeres felszereltség

TUDJON MEG TÖBBET

Szerződés valamennyi biztosítóval

TUDJON MEG TÖBBET

Csináltassa meg a megálmodott plasztikai korrekciókat kedvezményes áron!

TUDJON MEG TÖBBET

Hasfali és lágyéksérv-műtétek

Sérv (hernia)

A sérv szaknyelven hernia a hasfali izomzat elgyengülése, vagy megrepedése, ami a zsírszövetek, vagy szervek számára lehetővé teszi, hogy az elgyengült helyen keresztül kitolódjanak. A meglazulás helyén a hasüreg kidudorodik, a hashártya zsákot képez. A sérv leggyakrabban a lágyék táján alakul ki (hernia inguinalis), a lágyék alatt – combsérv (hernia femoralis), a köldökön (hernia umbilicalis), illetve a hasfalon (hernia ventralis). A műtét utáni hegeken is gyakori a sérv kialakulása.

Műtéti eljárás:

A műtét lényege a zsák eltávolítása (általában a kivágása) és ezt követően a hasfal plasztikai megerősítése. A plasztika alapját a fal rétegeinek összevarása jelenti, vagy a meggyengült falba szintetikus hálót illesztenek be. Az alkalmazott módszerról a sebész dönt a műtét alatti leletek alapján.

Laparoszkópos sérv műtét – ennél az eljárásnál a hasfalon keresztül a hashártya elé a meggyengült területre hálót helyezünk el. A laparoszkópos sérv műtéthez 3 kis vágás szükséges a hasfalon. A beavatkozás miniinvazív módszerrel történik, amely során a zsákot eltávolítják és a hálót rögzítik a hasfalhoz. A műtét kb. 30–60 percig tart. A varratokat a 8–10. napon vesszük ki. A módszer előnye a miniinvazív eljárásnak köszönhetően a fájdalommentességben és a gyors felépülésben rejlik.

Komplikációk:

Minden más műtéthez hasonlóan felléphet vérzés, sebgyulladás, a plasztika szétrepedése, a sérv kiújulása, lehetséges idegsérülésből eredő műtét utáni fájdalom, háló alkalmazása estén az idegen anyag kilökődése. A komplikációk fellépésének gyakorisága alacsony, de teljesen nem kizárható.

Műtét utáni teendők:

Közvetlenül a műtét után a pácienst egy kórterembe viszik, és néhány órán keresztül intravénásan kaphat folyadékot és fájdalomcsillapító gyógyszert. A műtétet követő 2-3 órában folyékony ételt fogyaszthat (amennyiben az altatás következtében nem jelentkezik hányinger – ez egyéni jellegű). Az ezt követő napokban visszatérhet az általános étkezési szokásaihoz. Ha nem lépnek fel komplikációk, a páciens a műtétet követő 24 órán belül haza mehet. Mielőtt a pácienst hazaengedjük, a személyzet meggyőződik arról, hogy képes enni, inni, vizelni és járni. Javasoljuk, hogy a pácienst családtag vagy közeli rokon vigye haza. Az átfogó gyógyulás érdekében javasoljuk, hogy óvatos legyen a fürdéssel és a zuhanyozással, hogy a sebet néhány napig ne érje víz. Ugyancsak nagyon fontos elkerülni a székrekedést, ami nyomást gyakorolhatna a sebre. A hazatérést követően lassan vissza lehet térni a napi szokásos tevékenységekhez. Azonban ajánlatos négy vagy hat héten keresztül elkerülni a nagyobb erőfeszítéseket, például nehéz tárgyak emelését. A páciensnek a műtét után 24 órán belül vissza kell jönnie kivizsgálásra. A munkaképtelenség időtartamának hossza egyénileg változó, 2–4 hétig tarthat. A teljes felépülés 1–6 hetet vesz igénybe, a beavatkozás mértékétől függően. A felépülés azonban egyéni folyamat, és minden esetben a szervezet gyógyulásra való képességétől, valamint a páciens lelkiismeretes hozzáállásától függ.