NyelvCsúcsminőségű műszeres felszereltség

TUDJON MEG TÖBBET

Szerződés valamennyi biztosítóval

TUDJON MEG TÖBBET

Csináltassa meg a megálmodott plasztikai korrekciókat kedvezményes áron!

TUDJON MEG TÖBBET

Kéz és láb kisizületeinek műtése

Kéz és láb kisízületi műtét – Arthrodesis, Arthrolisis

Az arthrodesis az ízület sérült részeinek helyrehozatala speciális sebészeti műszerek segítségével. Amennyiben az ízület nem károsodott annyira, hogy a pótlására legyen szükség, ugyanakkor az ízület károsodásával járó fájdalom korlátozza a mozgást, esetleg az ízület működését, az arthrodesis bizonyos megkönnyebbülést eredményezhet. Az arthrodesis műtéti beavatkozás, amelyet azért végzünk, hogy enyhülést érjünk el csípő-, boka- és csuklófájdalom, valamint más ízületi fájdalmak esetén. Ezen eljárás segítségével az ízületi csontok között szilárd csontösszeköttetést létesítünk a mozgékonyságából vesztett ízületben. Az arthrodesis megújítja az ízület stabilitását, javítja a támaszt nyújtó funkcióját és megszünteti a fájdalmat.

Az arthrodesis indikációi:

  • baleset utáni ízületek és degeneratív elváltozások kialakulása (3–4. fokú ízületi artrózis, amelynél az ízület műtésére van szükség)
  • jelentős deformitás és artrózis jelei kifelé hajló nagylábujj esetén
  • aszeptikus csontelhalás utáni állapot (hiányos vérellátás miatti spontán csontelhalás), és további betegség okozta deformitások,
  • ízületi deformitások szisztémás betegségek (reuma) esetén.

Műtéti előkészületek:

A műtét nem igényel különösebb előkészületeket. A műtétet általában helyi érzéstelenítéssel vagy teljes altatásban végezzük, ebben az esetben szükséges a műtét előtti kivizsgálás. Egy héttel a műtét előtt fokozott figyelmet kell szentelni a műtendő végtag higiéniájára (körömvágás, pedikűr), a bőrön nem lehetnek repedések sem friss sebek. A fokozott vérzés veszélye végett a műtétet megelőző 3 hétben nem ajánljuk az acetilszalicilsavat (pl. acetilszalicilsavat, aszpirint, anopyrint) tartalmazó orvosságok fogyasztását. A műtét napján a páciens 6 órával a műtét előtt nem ehet és nem ihat.

Eljárás:

A műtét alatt többféle műtéti eljárással eltávolítjuk az ízületi porc maradványait, és az ízületi felületeket a lehető legjobb összeköttetést biztosító pozícióba igazítjuk, ami később lehetővé teszi az ízület a lehető legjobb működését. Az ízület bezárása és a csontok zavartalan gyógyulása érdekében implantátumokat használunk fémlemezek, csavarok vagy drótok formájában. A szervezet egy idő után meggyógyítja és összekapcsolja a csontokat. A sebész döntése szerint a páciens szedhet antibiotikumot és a vénás trombózis kialakulását megakadályozó gyógyszert.

Műtét utáni teendők:

Alapos megfigyelést követően a páciens már néhány órával a műtét után elhagyhatja az egészségügyi intézményt. Az otthoni gyógyulás megkezdése előtt a pácienst tájékoztatjuk az egészségügyi állapotáról, és a kezelőorvosával egyeztetik az átkötés időpontját (általában a műtétet követő napon), valamint a varratok eltávolításának időpontját (általában a műtétet követő 7–10. napon). Az ízület (végtag) teljes megterhelésére 10–12 hétig nem kerülhet sor, azaz amíg tart a rehabilitáció. Az ízület stabilizálását ez időszak alatt különböző típusú ortézisek segítik, amelyek a legtöbb esetben egyben megkönnyítik a fiziológiás mozgásokat is.

Komplikációk:

Nagyon ritkák. Az általános, bármilyen műtétnél előforduló komplikációk közé tartozik a műtét alatti és utáni vérzés, fertőzés, a seb szétrepedése, a seb elhúzódó gyógyulása, hipertrófiás esetleg keloid hegek kialakulása, allergiás reakció a fertőzésre, gyógyszerekre, vagy a kellékekre. A specifikus komplikációk közé sorolhatók az érzőidegek vagy erek sérülése, a mélyvénás trombózis, az oszteoszintézis kudarca és az ízület kilazulása, kötőszöveti hegesedés a sérült ízület környékén, amely további műtéti beavatkozást igényel.

Arthrolisis azon szövet műtéti eltávolítása, amely jelentősen blokkolja az érintett ízületet mozgását. A műtét célja az ízületi mozgás felszabadítása olyan mértékben, amely lehetővé teszi a végtag rendeltetésszerű használatát.

Műtéti előkészületek:

A műtét nem igényel különösebb előkészületeket. A műtétet általában helyi érzéstelenítéssel vagy teljes altatásban végezzük, ebben az esetben szükséges a műtét előtti kivizsgálás. Egy héttel a műtét előtt fokozott figyelmet kell szentelni a műténdő végtag higiéniájára (levágni a körmöket, pedikűr), a bőrön nem lehetnek repedések sem friss sebek. A fokozott vérzés veszélye végett a műtétet megelőző 3 hétben nem ajánljuk az acetilszalicilsavat (pl. acetilszalicilsavat, aszpirint, anopyrint) tartalmazó orvosságok fogyasztását. A műtét napján a páciens 6 órával a műtét előtt nem ehet és nem ihat.

Eljárás:

A műtét alatt egy, esetleg több sebészi eljárással eltávolítjuk a szövetet, amely blokkolja az ízületi mozgást, de csak olyan mértékben, ami biztonságos a csontok gyengülése és a csonttörések kialakulásának kockázata nélkül. Bizonyos esetekben a szövetet az ízületi üregből csak artroszkópia segítségével lehet eltávolítani. Ezt követően a sebbe csövecskét (drént) vezetünk be a felgyülemlett vér elvezetésére. A sebész döntése szerint a páciens szedhet antibiotikumot és a vénás trombózis kialakulását megakadályozó gyógyszert.

Műtét utáni teendők:

Alapos megfigyelést követően a páciens már néhány órával a műtét után elhagyhatja az egészségügyi intézményt. Az otthoni gyógyulás megkezdése előtt a pácienst tájékoztatjuk az egészségügyi állapotáról, és a kezelőorvosával egyeztetik az átkötés időpontját (általában a műtétet követő napon), valamint a varratok eltávolításának időpontját (általában a műtétet követő 7–10. napon). A műtétet követően a műtött végtagot magasabb pozícióba helyezzük, esetleg ortézis segítségével rögzítjük. Fontos a korai rehabilitáció, amely a megműtött mozgásszervi testrészt tornáztatására, az izmok erősítésére és az ízület működésének a lehető leggyorsabb visszaállítására irányul. A műtött végtag teljes megterhelése általában a műtétet követő 4–6 hónap elteltével lehetséges.

Komplikációk:

Nagyon ritkák. Az általános, bármilyen műtétnél előforduló komplikációk közé tartozik a műtét alatti és utáni vérzés, fertőzés, a seb szétrepedése, a seb elhúzódó gyógyulása, hipertrófiás esetleg keloid hegek kialakulása, allergiás reakció a fertőzésre, gyógyszerekre, vagy a kellékekre. A specifikus komplikációk közé sorolhatók az érzőidegek vagy erek sérülése, a mélyvénás trombózis, az oszteoszintézis kudarca és az ízület kilazulása, kötőszöveti hegesedés a sérült ízület környékén, amely további műtéti beavatkozást igényel.