Csontrögzítő fémek eltávolítása

Csontrögzítő (osteosynthesises) anyag műtét utáni eltávolítása

A csontrögzítő (osteosynthesises) anyag eltávolítása (extrakció) a begyógyult csontörésekből, esetleg más sebészeti beavatkozásból eredő sebészeti fémeszköszök eltávolítását jelenti. A fém eltávolításának célja a baleset előtti eredeti állapot visszaállítása, esetleg a végtag működésének javítása.

Műtéti előkészületek:

A műtét nem igényel különösebb előkészületeket. A műtétet általában helyi érzéstelenítéssel vagy teljes altatásban végezzük, ebben az esetben szükséges a műtét előtti kivizsgálás. A fokozott vérzés veszélye végett a műtétet megelőző 3 hétben nem ajánljuk az acetilszalicilsavat (pl. acetilszalicilsavat, aszpirint, anopyrint) tartalmazó orvosságok fogyasztását. A műtét napján a páciens 6 órával a műtét előtt nem ehet és nem ihat.

Eljárás:

A felhasznált sebészeti anyagok fajtájától fügően a beavatkozást teljes altatásban, vagy helyi érzéstelenítéssel végezzük. Az extrakció során általában az eredeti heget nyitjuk fel, vannak azonban olyan helyzetek is, amikor más vágásra van szükség az anyag kényelmes és komplikációmentes eltávolítása érdekében. Az elhelyezkedéstől és a műtéti beavatkozástól függően a sebbe drént helyezünk, amelyet 24 óra elteltével eltávolítunk.

Műtét utáni teendők:

Alapos megfigyelést követően a páciens már néhány órával a műtét után elhagyhatja az egészségügyi intézményt. Az otthoni gyógyulás megkezdése előtt a pácienst tájékoztatjuk az egészségügyi állapotáról, és a kezelőorvosával egyeztetik az átkötés időpontját (általában a műtétet követő napon), valamint a varratok eltávolításának időpontját (általában a műtétet követő 7–10. napon). Ez idő elteltével megengedett a teljes terhelés.

Komplikációk:

Mint valamennyi műtét, a csontrögzítő anyag eltávolítása is magával von bizonyos kockázatokat. Az általános komplikációk közé tartozik a műtét alatti és utáni vérzés, fertőzés, a seb szétrepedése, a seb elhúzódó gyógyulása, hipertrófiás esetleg keloid hegek kialakulása, allergiás reakció a fertőzésre, gyógyszerekre, vagy a kellékekre. A specifikus komplikációk közé pl. az érzőidegek sérülése sorolható, amely azonban többnyire visszafordítható (reverzibilis). Ugyan csak kivételesen, de főként nagyobb beavatkozások esetén nem lehet teljesen kizárni az algodisztrófiás szindróma (Sudeck szindróma) kialakulását. Ugyanakkor ritka az ilyen komplikációk előfordulása.

Vélemény, hozzászólás?