NyelvCsúcsminőségű műszeres felszereltség

TUDJON MEG TÖBBET

Szerződés valamennyi biztosítóval

TUDJON MEG TÖBBET

Csináltassa meg a megálmodott plasztikai korrekciókat kedvezményes áron!

TUDJON MEG TÖBBET

Visszerek műtéte

Visszér (varix)

A visszér (a varix) túlzottan kitágult, zsákszerű, kanyargós (a vért a szív irányába vezető) ér. Az orvosi megnevezése „a varix” 3 mm-nél vastagabb ereket jelent. A visszér kialakulásánál első sorban az érfal szilárdsága sérül. Ott, ahol a fal megsérül, kitágulnak az erek, és a vénabillentyűk működése meghibásodik. A visszérbillentyűk elégtelenül zárulnak – a vér nem megfelelően halad visszafelé, ezért az ér kitágul. A kitágult erekben a vér össze gyűlik, és így még nagyobb nyomást gyakorol az érfalra. Ez érelégtelenséghez vezet. Hosszantartó megbetegedés esetén különböző komplikációk léphetnek fel – gyulladások, trombózis, bőrelváltozások, vagy akár nehezen gyógyítható fekélyek is.

A visszér a legelterjedtebb civilizációs betegségek közé tartozik, amely az alsó végtagok érrendszerét támadja. A nőknél a visszér háromszor gyakrabban jelentkezik, mint a férfiaknál. A felmérések alapján ebben a kellemetlen betegségben több mint a népesség fele szenved. Nagyrészt az ülő életmód, az elhízás és a növekvő életkor tehető felelőssé.

A leggyakoribb szubjektív megynilvánulások:

  • viszketés, égető érzés vagy hideg érzete, bizsergés
  • „nehéz lábak” érzete
  • az alsó végtagok erőtlensége
  • görcsök a vándliban
  • fokozott izzadás és nyugtalan lábak
  • fájdalmak (főként hosszantartó állás vagy ülés következtében)
  • lábdagadás
  • fokozott pigmentáció okozta bőrelváltozások, bőralatti elváltozások
  • a bőr ruggalmasságának elvesztése.

A visszér kezelése:

A varixot többféle módszerrel lehet kezelni.

Konzervatív eljárás – a varix kezelésének egy kevésbé radikális módja. Kompressziós (nyomó) kezelés és rezsim (tornázással, a hosszantartó állás vagy ülés elkerülésével) lassítja a visszerek további terjedését és részben különböző komplikációk is elkerülhetők.

Szkleroterápia (szklerotizáció) – kémiai anyag (lézer) alkalmazásában rejlik, amely irritálja a véna falát, és így megsemmisíti a visszeret. Helyi érzéstelenítés mellett, vagy teljes altatásban végezzük, és megoldást nyújt a seprű- vagy pókháló vénákkal rendelkező páciensek esetében.

A nagyobb visszérek esetében műtéti kezelés szükséges, amely a megsérült erek eltávolítását jelenti. Az egész eret, vagy csak annak a sérült részeit távolítják el – CHIVA módszer. A beavatkozásra teljes altatás, helyi vagy spinális érzéstelenítés mellett kerül sor. A műtét alatt fellépő kockázatok közé az altatással, helyi vagy spinális érzéstelenítéssel, valamint a műtéttel kapcsolatos általános kockázatok tartoznak, például a gyógyszerekre való allergiás reakciók (amelyeket helyileg vagy általánosan alkalmaznak), trombózis, tüdőembólia vagy egyéb szervi embólia. A lehetséges, műtétet követő komplikációk: fájdalom, vérzés a sebekből, az eltávolított visszér helyének vérrel való megtelése, a sebek begyulladása.

Azon pácienseknél ahol a törzsvéna is eltávolításra kerül az alsó végtagból, megsérülhet az az ideg is, amely a vénát kíséri. Az érzékenység (zsibbadtság érzése) a legtöbb esetben magától helyreáll.

A betegséggel járó fő probléma a varix ismételt kialakulása bizonyos időn belül a műtétet követően. A visszaesést egyik gyógymód sem szünteti meg.

A visszér műtéti kezelése endovaszkuláris lézer segítségével – EVLT (endovascular laserotherapy).

A műtét alapja egy speciális lézerszál (endovaszkuláris lézer), amelyet bevezetnek a sérült érbe. A lézerenergia hővé alakul aminek következtében a sérült ér visszazáródik. A műtétet megelőzően a sérült ereket szonográfiai úton megjelenítik és megjelölik azokat a helyeket, amelyek a varix kialakulását okozzák (azokat a helyeket, ahol a véráramlás megfordul a vénában, un. reflux). A varix kezelésének módja e kritikus helyek megsemmisítése. A vér visszaáramlásának meggátlása esetén a varix eltűnik, és nem keletkezik új. Az USG-műszer (szonográfiai) segít a károsodott véna szondázásában anélkül, hogy vágásokra lenne szükség, így a műtétet alatt csak néhány heg keletkezik, esetenként hegek nélkül gyógyul. A módszer legnagyobb előnye, hogy a beavatkozás után minimális a fájdalomérzet, a páciensek általában röviddel a műtét után haza is mehetnek, és bizonyos esetekben altatás sem szükséges, helyi érzéstelenítéssel elvégezhető. A műtét utáni felépülés gyors lefolyású, azonban ennek a hossza egyéni jellegű, ugyanakkor a hagyományos műtéthezképest sokkal rövidebb.

Műtét utáni teendők:

A műtét után kompressziós harisnyát, vagy elasztikus kötszert használunk, és 2 órával a beavatkozást követően a páciens lábra állhat. Hazatéréskor az első napon naponta kétszer 30 percnyi séta ajánlott, a következő napokon vissza lehet térni a megszokott tevékenységekhez. Fizikai erőfeszítés, esetleg sport 3 hetes szünet után végezhetők. A műtétet követő 1 hónapon belül legfeljebb 3-4 órányi repülés ajánlott. A páciensnek 2 hét után kell visszatérnie ellenőrzésre, probléma esetén viszont már másnap keresse fel az orvosát.

Mit eredményezhet az EVLT?

Véraláfutások keletkezhetnek, amelyek néhány napon belül felszívódnak. Fájdalmak rendszertelenül keletkezhetnek a beavatkozást követően 1-2 nap során. Fájdalomcsillapítókkal leküzdhetők. Bizonyos páciensek esetében fájdalom később is jelentkezhet, ami az ér lézeres kezelést követő fokozatos felépülését jelzi. Nagyobb varixokban duzzanatok jöhetnek létre, amelyeket véralvadás miatt kialakuló vérrögök okoznak. Általában spontán felszívódnak, nagyon ritkán szükséges sebészeti úton eltávolítani őket. Visszérgyulladás (flebitisz) a beavatkozásra adott reakcióként jöhet létre, a kezelésére elegendőek helyileg alkalmazott gyulladásgátló krémek.

Lehetséges komplikációk:

A komplikációk kialakulását nem lehet teljesen elkerülni, még a megfelelő lépések betartásával sem. Néhány páciens esetében a varixok mentén pigmentációk alakulhatnak ki, amelyek néhány hónapig tartanak, és nem mindig tűnnek el teljes mértékben. Ritka komplikációként mélyvénás trombózis is kialakulhat, azonban ennek a valószínűségét jelentősen csökkenti az USG-műszer használata.

A melegenergia következtében idegek károsodhatnak. Olyan idegek károsodásáról van szó, amely az érzékenység elvesztését okozza bizonyos területen. Általában ezek a tünetek néhány héten belül megszűnnek. Nagyon ritka komplikáció lehet a műtétet követő sebfertőzés.