NyelvCsúcsminőségű műszeres felszereltség

TUDJON MEG TÖBBET

Szerződés valamennyi biztosítóval

TUDJON MEG TÖBBET

Csináltassa meg a megálmodott plasztikai korrekciókat kedvezményes áron!

TUDJON MEG TÖBBET

Végbéltáji betegségek, aranyérműtétek

Aranyér

A végbél szokásos részét képezi a vénás fonat, úgynevezett hemoroidális fonat. Ez a vénás fonat nap mint nap nagy nyomásnak van kitéve a székletűrítésnél, ezért az erek gyakran részben vagy teljesen meggyengülnek. Így jönnek létre a haemorrhoidok, vagy az általánosan „aranyér” néven ismert rendellenesség. Az aranyér gyakori megbetegedés. 50 év feletti korban a lakosság felénél jelentkezik. Az aranyérbetegség ciklikus jellegű. A hosszú éveken keresztül tartó problémáknál a páciensek váltakozó időszakokról számolnak be, a problémás időszak néhány napon vagy héten keresztül tart, és ezt egy viszonylag nyugodt időszak követi. Egyértelmű, hogy ha a problémák el is múlnak, az csak ideiglenes állapot.

A megbetegedés négy stádiumból áll:

Az első stádiumot viszketés, égető érzés és a székletet kísérő vérzés jellemzi. A második stádiumot illetően komoly tünetekről számolnak be, mint például csomók duzzadása a széklet során, ún. előre eső csomók kialakulása. A csomók maguktól visszahúzódnak. A harmadik stádium bonyolult, mivel az előre eső csomókat a páciens maga nyomja be, vagy tartósan előre esett állapotban maradnak, amikor folyamatos a váladékképződés, vérnyomok vannak az alsóneműn, és duzzadással kísért gyulladásos komplikációk lépnek fel. A negyedik stádium gyakorlatilag az aranyér tartós vérzésével, a nyálkahártyán található repedésekkel jellemezhető, és perianális fisztula (végbél körüli tályog) is keletkezhet.

Belső és külső aranyeret különböztetünk meg:

 • a belső – a végbél bejáratnál található
 • a külső – a végbél körül alakul ki.

A kialakulás oka:

Az aranyér kialakulásának oka többféle lehet. A leggyakoribb okok: a székrekedés, genetikai hajlam, ülőmunka, várandóság, kismedencei daganatok.

Műtéti előkészületek:

A műtétet a bél felkészítését igényli. Két nappal a műtét előtt csak folyékony étel fogyasztása ajánlott. A műtét előtti napon meg kell inni az X prepp készítményt (13 órakor), elegendő (kb. 3 liter) folyadék elfogyasztása mellett. A műtét napján külön hangsúlyt kell fektetni a végbél higiéniai kezelésére. A fokozott vérzés veszélye miatt a műtétet megelőző 3 hétben nem ajánljuk az acetilszalicilsavat (pl. acetilszalicilsavat, aszpirint, anopyrint) tartalmazó orvosságok fogyasztását.

Az aranyér gyógyítása:

A sebészeti beavatkozást megelőzi a végbél rektoszkopikus kivizsgálása és a megbetegedés stádiumának megállapítása, valamint a vérzés egyéb indokának kizárása, amilyenek például a polipok, érmalformációk, divertikulumok vagy daganatok. Az első két stádium esetén tüneti konzervatív kezelés ajánlott: életmódváltoztatás, gondoskodás a rendszeres, puha székletről, krémek, kúpok, gyógyszerek szedése. A harmadik és a negyedik stádium esetén a legsikeresebb módszerek egyike a sebészeti beavatkozás.

Az aranyér kezelésében a legmodernebb módszer a LÉZERES kezelés, valamint a HALL Doppler módszer.

A lézeres kezelés az aranyér kezelésének fejlett eljárása. A lézerhasználat előnyei:

 • a vékony lézersugár csak minimálisan sérti a környező szöveteket, és az aranyeret úgy távolítja el, hogy egyben a helyét is kezelés alá veszi.
 • a vérzés azonnali elállása
 • kisebb a fellépő duzzadás
 • a fájdalom minimalizálása, aránylag gyorsabb gyógyulás, és ezáltal rövidebb idő alatti felépülés
 • valamennyi aranyér eltávolítása egyszerre történik.

A HALL Doppler módszer – Hemoroid Arthery Ligation azaz a hemorrhoidális artériaelkötést 1995-ben fejlesztette ki Dr. Morinago Japánban. A módszer során a végbélbe egy szonda kerül, amely egy miniultrahangos doppler-műszerrel van ellátva, a hangjelzés alapján pedig a sebész meg tudja állapítani az aranyér elhelyezkedését. Ezt az artériát a sebész célzottan elköti, és folytatja további artériákkal (3x – 5x). Mivel az elkötés nem a végbél-nyíláshoz kerül, ahol egyébként idegvégződések vannak, hanem mélyebben a végbélben, ahol szinte alig vannak, a kezelés végrehajtása gyakorlatilag fájdalommentes. A HALL Doppler módszer előnyei:

 • az aranyér végső ágainak gyors beazonosítása
 • pontos elkötés
 • a sikeres elkötés azonnali bizonyítása
 • a fájdalom minimalizálása
 • 90%-os hatékonyság
 • a komplikációk minimalizálása
 • rövid műtéti idő.

Műtét utáni teendők:

Alapos megfigyelést követően a páciens már néhány órával a műtét után elhagyhatja az egészségügyi intézményt. Az otthoni gyógyulás megkezdése előtt a pácienst tájékoztatjuk az egészségügyi állapotáról, és a sebésszel egyeztetnek az átkötés időpontjáról (általában a műtétet követő napon). Az átfogó, műtét utáni gyógyulás részeként langyos ülőfürdő javasolt (leginkább kamillás, vagy tölgyfakéreges gyógyvízben). A műtét utáni első székletürítés enyhe fájdalommal és egy kevés vérzéssel járhat. Minden egyes székletürítést követően alapos tisztálkodás betartása szükséges. A felépülés időtartama egyéni, függ az aranyér kiterjedésétől és a betegség stádiumától is.