Csuklótörések műtéte

Csuklótörés helyreállító műtét

A csuklótörés (Colles törés) – fractura radii loco typico – az emberi test leggyakoribb törései közé tartozik, és leggyakrabban esés okozza. Az orsócsontot szélének töréséről van szó az ún. jellemző helyen, amiből a neve (jellemző elhelyezkedésű – loco typico) is ered. Az ilyen töréseknél az alapkezelést zárt repozíció (a törött csont eredeti helyére helyezése), és ezt követően gipszes rögzítés (fixáció) jelenti.

Műtéti előkészületek:

A műtét nem igényel különösebb előkészületeket. A műtétet teljes altatásban végezzük, és szükséges a műtét előtti kivizsgálás. A műtét napján a páciens 6 órával a műtét előtt nem ehet és nem ihat.

Eljárás:

Az instabil törések kezelését szigorúan egyénileg, a páciens korától és fizikai állóképességétől fügően kell megítélni. Amennyiben a törés összetett (amikor a törött csontok nem megfelelő elhelyezkedésűek), az elhelyezkedése anatómiailag nem megfelelő, akkor sebészeti megoldáshoz folyamodunk. A kezelés során a csontokat megfelelő helyzetbe igazítjuk, és csontrögzítő anyaggal, Kirschner-drótok vagy sín segítségével rögzítjük. Gipszeselést 4–6 hétig alkalmazunk.

Műtét utáni teendők:

Alapos megfigyelést követően a páciens már néhány órával a műtét után elhagyhatja az egészségügyi intézményt. Az otthoni gyógyulás megkezdése előtt a pácienst tájékoztatjuk az egészségügyi állapotáról, és a sebésszel egyeztetik az átkötés időpontját (általában a műtétet követő napon), valamint a varratok eltávolításának időpontját (általában a műtétet követő 10–14. napon). A műtétet követően a kezet kengyelben tartjuk, alvás alatt párnát helyezünk alá annak érdekében, hogy a lehető legkisebb mértékű legyen az ujjak duzzanata. A gyógyulást érdemes elősegíteni táplálék-kiegészítők fogyasztásával, amelyeket önnek az intézmény elhagyásakor a sebésze javasol. A tüdőembólia elkerülése érdekében kis molekulatömegű heparin injekciókat írhatnak elő önnek (fraxiparine), amelyek szükségességéről a sebész dönt. A gipszes rögzítés eltávolítását követően kímélő, de intenzív rehabilitáció veszi kezdetét. Az ujjak tortnáztatása különösen fontos, végezze lehetőség szerint többször naponta. Egyszerű mozgásokkal kell kezdeni, és fokozatosan növelni azok nehézségi szintjét. Kezdetben a tornáztatás fájdalmas és a fájdalomra fel kell készülni. A kezet teljes egészében, fokozatosan vezetjük be a napi rutintevékenységekbe, ami a számára ugyancsak bizonyos mértékű tornát jelent (fésülködés, mosakodás, írás, ajtónyitás).

Komplikációk:

Mint valamennyi műtét, a csuklótörés helyreállító műtét is magával von bizonyos kockázatokat. Az általános komplikációkon kívül (fertőzés, vérzés, hipertrófiás vagy keloid hegek kialakulása), meg kell említeni a kifejezetten erre a műtétre jellemző komplikációkat. A legsúlyosabb komplikáció az algodisztrófiás Sudeck szindróma megjelenése, amely a töréssel kezelt pácienseknél alakul ki. Ez egy olyan betegség, amelyet jelentős duzzanatok kialakulása és kézfájdalom kísér, amely többhónapos intenzív kezelést igényel, a kezeletlen betegség pedig a kéz maradandó fogyatékosságát okozhatja.

Vélemény, hozzászólás?